Túraútvonalak

turautvonal01.jpg

Zöldutak

A zöldutak (Greenways) olyan természeti folyosók, útvonalak, melyeket ökológiai funkciójuk figyelembevételével használhatunk sportra, turizmusra, kikapcsolódásra és mindennapi közlekedésre. Hasznosak a természetvédelem, a kulturális örökségvédelem és az egészségmegőrzés szempontjából. Segítik a helyi gazdaság fejlődését és a helyi közösségek megerősödését.

A Tanyakör Zöldút központi gondolata a helyi sajátosságok alapján a tanyavilág. A környéken a lakosság több mint 40%-a külterületen él, tehát megvalósul a tradicionális tanyasi életforma nemcsak muzeális, hanem mindennapi továbbvitele. Az általunk kijelölt útvonal a helyi lakosokkal, fiatalokkal és az utazóval ennek az életformának és környezetnek a megélését teszi lehetővé: megismerteti, milyen izgalmas és motiváló az életben tartott, kreatívan megújított hagyomány, de a pusztai hangulat élményét is elérhetővé teszi, mely mindenkit megérint. A helyi emberek gondolkodása, értékrendje és személyisége is jobban megérthető, megismerhető a náluk töltött idő során. A Tanyakör Zöldút központi eleme a személyes, barátságos invitáló tanyasi hangulat keresése és bemutatása.

 

Különleges madárvédelmi terület

  • Kömpöc - Balástya-Szatymaz környéki homokvidék

Kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület

  • Jászszentlászló - Móricgáti lápok
  • Kiskunmajsa - Harkakötöny-Bodoglári homokbuckák
  • Bugac - Bócsa-Bugaci homokpuszta
  • Harkakötöny - Harkai-tó,
  • Tázlár-Kiskunhalas homokbuckák
  • Petőfiszállás - Péteri-tó

KNP fokozottan védett természetvédelmi terület

  • Csólyospálosi réti mészkő feltárás

A Tanyakör Zöldút túraútvonalai

lovas01.jpg

Lovastúra útvonalak

Ezek a programok valóban lovasoknak kialakított hoszszabb távok, ilyen értelemben vett, sportos túrák. Olyanokat várunk, akik szeretnek és tudnak lovagolni és élményt nyújt nekik a szabad terület és a kellemes homokos, lankás, ligetes terep, amit lovasaink úgy ismernek, mint a tenyerüket.

 

Szentkút (1 napos)

Kiskunmajsáról indul a túra, közepes tempóban. A cél a Pálos kolostor és ott egy testet lelket felemelő delelés. Délután csökken az iram, a Péteri-tónál kis séta és vendégeskedés, Csengelén az  elengedhetetlen kocsmalátogatás majd haza Kiskunmajsára

 

Bugacpuszta (1 napos)

Rózsa Sándor gatyamadzagjának nyomában Kiskunmajsáról indulva egy erős délelőtti menet, első pihenő Bugacpusztán, ebéd Lacinál a mézesnél vagy a Karikás Csárdában, hazafelé vaddisznó mustra Palinál.

 

Kis Kunkori (1napos)

Majsa más szemmel, kitekintés a városból. Kiskunmajsáról indulunk, Kalmárföldön Szépe Feri akhal teke lovainak életével ismerkedünk , 56-os múzeum látogatás. Ebéd után  bodoglári buckák közt levezető lovaglás.

Nagy Kunkori (2 napos)

Ez a legmozgalmasabb, kalandos túra, amelyen át az itt élő emberek életébe is belekukkantunk. Kiskunmajsa, Jászszentlászló tanyalátogatás, Csengele irányában ebéd Annabelnél. Kömpöcön át tovább az erdőkön át, alvás Csólyospáloson a Kézművestanyán. Másnap barangolás Kígyóson, a híres gárgyáni kocsma hűse után, Harkai-tónál ebéd - esetleg halászlé, majd Bodogláron át haza.

 

Ópusztaszer (2 napos)

Ez a leghosszabb túra, oda is, vissza is egy erős egynapos lovaglást igényel, oda Csengelén át haladunk. Történelmi Emlékpark, akhal ménes, alvás jurtában, íjászat is lehetséges. Másnap vissza Kisteleken át Kömpöc irányából.

További részletek: www.tanyakor.hu

gyalogos01.jpg

Gyalogtúra útvonalak

Csatorna séta (1 nap, 12km)

Jászszentlászló kézműves tanyától indulva Pásztor tó mellett a Dongér mentén haladva, később a Galambosi csatorna mentén jutunk el Szentkútra. A visszaút, közepén átvágható a Pásztor tanya felé a Galambosi csatorna irányából, itt erdős részen a turistajelzés mentén lehet végigjönni, de odafelé megéri a hosszabbítás, mert aranyos kis hidak és vízi madár élet színesíti az élményt. Szentkúton  vagy a kolostorban vagy nagycsaládos kézműves barátainknál vendégeskedünk.

seta5.jpgseta7.jpg

Izzik a galagonya (1 nap,12 km)

Bodoglárról indulunk a  természetvédelmi terület irányába, évszaktól függően választunk terepet, egy régi tanyasi "kereszteződésen" át, a Harkai-tó felé haladó, a két települést összekötő földúton megyünk a tó mellett és a környék legöregebb fáját elhagyva a  halgazdaság irányából az egykori  Kálvária romos dombjánál kerülünk a tóhoz, melynek madárpihenőjét a tehenészet felől közelítjük meg. Szép a kilátás a madárlesről, a különlegességet az adja, hogy körbe minden irányba nagyon messzire el lehet látni, s változatos a horizont. Visszafelé lovaskocsival nagyobb kerülőt is tehetünk, kifejezetten ajánlott a Tajói tanyákon át vezető útvonal, mely aztán Kiskunmajsára a kertek alatt a Néprajzi Múzeum felől érkezik vissza a városközpontba.
seta18.jpgseta19.jpg

Földanya (1 napos, 6 km)

Móricgát Nagy tanyáról indulunk és vagy körben vagy nyolcasban haladva látogatjuk meg keramikus barátnőinket valamint a Horgásztanyát és a homokbuckákat, melyeket sajnos komoly quad forgalom veszélyeztet a föld alatti gázvezeték nyomvonala körüli részeken.

Erdőkerülő (1 napos, 4-6 km)

Sipka tanyáról először megismerkedünk a tanyaközponttal, majd az erdőn át eljutunk Gárgyánba, ahol egy kis hűsítő után bőrkikészítéssel, jurta építéssel, sámán dob készítéssel ismerkedhetünk hagyományőrző barátainknál, hazafelé szintén az erdőn át haladunk egy kellemes vacsora reményében.

Ötfai lovas mustra (1 napos 4-6 km)

A  termálfürdő közvetlen közelében a Marika tanyából egymással párhuzamos két dűlőn egy nagyon izgalmas körséta tehető, hiszen ide több különböző lovas csapat telepedett. Nemcsak a lovak és az azzal végzett kemény munka, hanem az elkötelezettség mellett a szaktudásuk is tiszteletet érdemel. Kovács, lószerszámos, szelíd kiképző, tenyésztő, kereskedő és a sok szép ló mind-mind különleges tevékenység az érdeklődőknek és vonzó az ide érkező túralovasoknak. Lovas szálláshely a Marika tanya mellett a közeli Mustang Ranch valamint a "haflingi masszőr" is. A tanyák közelsége miatt változatos gyalogos napi program a tanyák bejárása. Az üdülőfaluban nagyon jó éttermi vendéglátás működik egész évben. A kulturális örökség részeként itt jegyezzük meg, hogy a Tanyakör Zöldúton rövidesen kerékpárúttal összekötve a két legfontosabb borospince a Dósai-pince és a Siposkert, amelyben a homoki borok kóstolója bármely zöldutas kirándulás tökéletes megkoronázója.

További részletek: www.tanyakor.hu

Vissza | Nyomtatás | Lap tetejére