Várostörténet

varosbanner

Kiskunmajsa dél-alföldi település, a Duna-Tisza  közén található. Elérhető vasúton, közúton, az M5-ös autópálya kiskunfélegyházi kijáratától mindössze 23 km-re helyezkedik el. A város ideális fekvése miatt kiváló kiindulópontja lehet a környékbeli nevezetes helyek megtekintésének, hiszen 26 km-re található tőlünk a híres Bugacpuszta, s mindössze 26 km ide a honfoglaló magyarság történelmi emlékhelye Ópusztaszer is. 

 

A törökök  a XVI. század elején fölégették Kiskunmajsa elődjét, a várostól délkeleti irányban fekvő Mayossaszállást.  A török kiűzése után a bécsi udvar eladta a korábban nemesi előjogokat élvező Hármaskerületet (Jászság, Kiskunság, Nagykunság) a Német Lovagrendnek, s az új tulajdonos benépesítette az elnéptelenített pusztákat. A majsai népesség először a Kiskundorozsma melletti Üllés pusztára költözött - az újkori honfoglalók zömmel Jászfényszaruból érkeztek -, s a szabad földvásárlás reményében innen települtek át Kiskunmajsára 1743 nyarán.  A XIX. század végére az állattartásról földművelésre áttérő lakosság túlnépesedik, a föld eltartó ereje gyenge, ezen a homokos talajon szőlő- és gyümölcskultúra kialakítása sem segít. A két háború között elképesztő méreteket ölt a szegénység, sokan elvándorolnak, ez a folyamat az ötvenes években is tartott. 

Ma körülbelül tizenkétezren lakják a várost. Az alföldi településekre jellemző berendezkedési forma szépen fejlődött együtt a környező városokkal és lett európai kisváros.

 

Vissza | Nyomtatás | Lap tetejére